







The voice of apprentices in the European Year of Youth 2022

A European Alliance for Apprenticeships Event in cooperation with the Directorate General for Vocational Education of the Regional Government of Catalonia, Fundación Bertelsmann and the European Apprentices Network

24-25 March 2022 Barcelona

DRAFT AGENDA

DAY 1					
Time	Duration	Title / Description			
08.45 – 09.15	30 min	Registration and Welcome coffee			
		WELCOME SESSION			
09.15 – 09.40	25 min	 Mr Angel Miguel, Directorate General for Vocational Education and Training of the Regional Government of Catalonia Ms Clara Bassols, Director, Bertelsmann Foundation Representative of the European Apprentices Network (EAN) 			
09.40 – 09:45	5 min	 Video message by Mr Nicolas Schmit, European Commissioner for Jobs and Social Rights 			
SESSION 1: THE CONTEXT - THE EUROPEAN YEAR OF YOUTH					
09:45 – 10:30	45 min	 Ms Ana Carrero, Deputy Head of Unit, DG EMPL, European Commission: Introduction and moderation Ms Caridad Alarcon Sanchez, Board Member, OBESSU: Key-note speech on the European Year of Youth 2022 Ms Sophia Eriksson-Waterschoot, Director, DG Education and Culture: European support for the young generation 			
		Followed by Q&A session			
SESSION 2: DUAL VET - THE SPANISH CASE					













10.30 – 11:30	60 min	 Moderator: Ms Maria Pascual, Directorate General for Vocational Education and Training of the Regional Government of Catalonia Dual VET system and reforms in Spain: Representative of the Spanish Government Apprentices network "Somos FP dual". Mr Ignacio de Benito, Senior project manager, Fundación Bertelsmann, Spain 			
		 Dual VET implementation in Catalunya: Mr José A. Andrés Villena, Directorate General for Vocational Education of the Regional Government of Catalonia Followed by Q&A session 			
11.30 -	30 min	Coffee Break			
12:00					
	SESSION	N 3: REPRESENTATION OF APPRENTICES¹- THE NATIONAL DIMENSION			
12:00 – 12:45	45 min	Moderator: Ms Ann Vanden Bulcke, European Commission, DG Employment, Social Affairs and Inclusion • Mr Scott Kelly, National Society of Apprentices, UK			
		National Association of Apprenticeships (ANAF), France			
		Ms Melissa Luck, dbb Jugend, Germany			
		Ms Uliana Musakina, SAKKI ry, Finland			
		A representative from Denmark			
		Followed by Q&A session			
WELCOMING NEWCOMERS TO THE EUROPEAN ALLIANCE FOR APPRENTICESHIPS					
12.45 – 13.00	15 min	 Mr Norbert Schöbel, Team Leader, European Commission, DG Employment, Social Affairs and Inclusion 			
13.00 – 14.30	1:30 h	Lunch			
	PARALLEL BREAKOUT SESSIONS (no broadcasting)				

¹ "Representation of apprentices in vocational education and training" https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catld=738&langld=en&publd=8245&furtherPubs=yes













14:30 – 16:00	1:30 h	 The voice of apprentices: a new strategic approach Group 1: European Apprentices Network; Apprentices from Spain Facilitator: Ms Giuseppina Tucci, Mr Ben Kinross Challenges in supply and quality of apprenticeships and how to tackle them Group 2: Participants from Spain Facilitator: Ms Alexia Carrasco Embedding the voice of apprentices in decision-making Group 3: EAFA participants Facilitator: Mr Norbert Schoebel Making apprenticeships more attractive for youth Group 4: Online participants Facilitator: Ms Ana Carrero 		
16:00 - 16:30	30 min	Coffee Break		
CLOSING SESSION				
16.30 – 16.50	20 min	Reporting from parallel breakout sessions		
16:50 – 17:50	60 min	 Presentation of good practices across Europe involving apprentices Moderator: Mr Guillem Salvans, Fundación Bertelsmann Practices from EafA (to be identified) Example of long-term apprentice mobilities with BASF. Mr Joan Daniel Subirats Armengol, coordinator of QA and dual VET at INS Comte de Rius, Tarragona Knowledge exchange between apprentices in a dual VET - PBL approach. Mr Joan Carles Ballesté Coma, dual VET tutor at INS Escola del Treball, Lleida 		
17.50 – 18.00	10 min	 Closing remarks by Ms Manuela Geleng, Director, DG Employment, Social Affairs and Inclusion (DG EMPL) 		
EVENING PROGRAMME				
18.00	1h	Cultural visit in St. Pau Hospital (in English)		













19:00	30 min	 Official launch of the renewed European Apprentices Network moderated by Mr Matthäus Fandrejewski and Mr Baptiste Bouyer (EAN) 			
19:30		End of event followed by dinner (St. Pau Hospital)			
DAY 2					
Time	Duration	Title / Description			
SITE VISIT					
08.30	30 min	 Departure from the hotel to two different institutes (each half of the participants) INS Escola del Treball (Barcelona) INS Bonanova 			
09.00 - 09.15	15 min	Registration			
09.15- 12.30	3h15min	Visit and presentations of VET projects at the Institut Escola del Treball or Institut Bonanova			
12.30	45 min	End of the event and light lunch			
13:15 – 14:00	45 min	Cultural visit (optional)			

