

EVIDENCE 2022 PROGRAMME

THEME

The theme for EVIDENCE 2022 is coming together for mutual learning and innovation in evidence-informed decision-making.

OBJECTIVE

- Celebrate ten years since the establishment of the Africa Evidence Network;
- Provide an opportunity for collaboration to enhance mutual learning and the development of new ideas about supporting evidenceinformed decision-making.

PROGRAMME: DAY 1

Time	Duration	MONDAY: 19 September 2022
		ONLINE EVENT PLATFORM FOR ALL
		Looking back over ten years (Reflection on EIDM in Africa and the AEN)
08:00-09:00	60 min	- Login
		- Load online profile
		- Orient self on platform use
		- Look at who is here and who you want to connect with
		- Virtual visit to an African bush
09:00-09:05	5 min	Live Opening address:
		Prof Ruth Stewart, Africa Centre for Evidence (ACE): South Africa
		Ms Siziwe Ngcwabe, Africa Evidence Network (AEN): South Africa
09:05-09:10	5 min	Welcome Address: Mr Jan Magoro, Office of the Premier Gauteng: South Africa
09:10-09:20	10 min	Headline address: AEN Co-Chair: Dr Rhona Mijumbi-Deve, The Centre for Rapid Evidence Synthesis (ACRES): Uganda



09:20-10:35	75 min	Webinar 1: Looking back on the EIDM evidence ecosystem over the past ten years
		Chair: Ms Siziwe Ngcwabe, Africa Evidence Network (AEN): South Africa
		Moderator: Ms Birte Snilstveit, International Initiative for Impact Evaluation (3ie): United Kingdom
		Panellists:
		Mr James Ngumo, Kenya Medical Research Institute (KEMRI): Kenya
		Prof Taryn Young, Centre for Evidence-based Health Care (CEBHC): South Africa
		Ms Velia Manyonga, Parliament of Malawi: Malawi
		Dr Eliya Zulu, The African Institute for Development Policy (AFIDEP): Kenya
10:35-10:50	15 min	BREAK
10:50-11:00	10min	Video: Short documentary that features the experiences of founding members
11:00-11:30	30 min	Networking Session
11:30-12:00	30min	AFRICA talk session: AEN members sharing reflections and experiences in their context on the past 10 years of EIDM in Africa
		Ms Gloria Anderson, Tanzania Enlightenment Development Innovation (TEDI): Tanzania
		Mr Ismael Kawooya, The Center for Rapid Evidence Synthesis (ACRES): Uganda
		Ms Miriam Ongolo, Effective Basic Services Africa (eBASE Africa): Cameroon
		Mr Lesedi Senamele Matlala, JET Service: South Africa
12:00-12:30	30 min	LUNCH BREAK
12:30-12:40	10 min	Video: Ten-year video that showcases the AEN
12:40-13:10	30min	The use of evidence in Africa: understanding what works & how to measure it: Evidence synthesis team
13:10-13:40	30 min	Exhibition: (Structured)
		- Tanzania Enlightenment Development Innovation (TEDI): Tanzania
		- Effective Basic Services Africa (eBASE Africa): Cameroon
		- IDinsight: Malawi
		- Provide and Equip Ltd: Uganda
13:40-14:10	30 min	Networking Session
14:10-15:25	75 min	Webinar 2: Mutual learning and innovation in evidence-informed decision-making
		Chair: Ms Siziwe Ngcwabe, Africa Evidence Network (AEN): South Africa
		Moderator: Dr Nasreen Jessani, Centre for Evidence-based Health Care (CEBHC): South Africa
		Panellists:
		Dr Patrick Okwen, Effective Basic Services Africa (eBASE Africa): Cameroon
		Ms Jennifer Opare-Kumi, Blavatnik School of Government, University of Oxford: United Kingdom
		Dr Rhona Mijumbi-Deve, The Centre for Rapid Evidence Synthesis (ACRES): Uganda
		Dr Laurenz Mahlanza-Langer, South Africa Centre for Evidence NPC (SACE): South Africa
15:25-15:50	20min	Short Learning Programme (SLP) celebration
		Dr Carina Van Rooyen, University of Johannesburg: South Africa



		Ms Aziza Modise: Africa Centre for Evidence (ACE): South Africa
15:50-15:55	5 min	Video: Thoughts as the AEN turned 5 this year, we are celebrating our 10th birthday
		Prof Ruth Stewart, Africa Centre for Evidence (ACE): South Africa
15:55-16:10	15 min	Do evidence networks make a difference?
		Prof Ruth Stewart, Africa Centre for Evidence (ACE): South Africa
16:10-17:00		Virtual Happy hour for online networking

PROGRAMME: DAY 2

Time	Duration	TUESDAY: 20 September 2022
		ONLINE EVENT PLATFORM FOR ALL
		Looking forward to the next ten years
08:00-09:00	60 min	 Login Load online profile Orient self on platform use Look at who is here and who you want to connect with Virtual visit to an African bush
09:00-09:05	5 min	Summary Day 1: Mr Kirchuffs Atengble, PACKS-Africa: Ghana
09:05-09:20	15 min	Story telling: Reflecting on the past 10 years and looking forward to the future Dr Patrick Okwen & team, Effective Basic Services Africa (eBASE Africa): Cameroon
09:20-09:35	15 min	Stories of change: AEN members
09:35-10:05	30 min	Networking Session
10:05-11:20	75 min	Webinar 3: What do the lessons of the past years mean for the next 10 years? Chair: Ms Siziwe Ngcwabe, Africa Evidence Network (AEN): South Africa Moderator: Ms Josephine Watera, Parliament of Uganda: Uganda Panellists: Mr Eric Ngang, Action Group on Governance and Environmental Management (AGGEM): Cameroon Ms Mapula Tshangela, Department of Forestry, Fisheries and the Environment (DFFE): South Africa Mr Ronald Munatsi, Zimbabwe Evidence Informed Policy Network (ZeipNet): Zimbabwe
11:20-11:30	10min	Webinar: What do the lessons of the past years mean for the next 10 years?
11:30-11:45		BREAK
11:45-12:45		Africa talk AELA winner 2021: Ms Diana Warira, Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-PAL): Kenya
1110 12.10	45min	Group discussion: AELA winner 2022 Ms Gloria Anderson, Tanzania Enlightenment Development Innovation (TEDI): Tanzania Prof Eucharia Oluch Nwaichi, University of Port Harcourt: Nigeria



		Dr Temitope Olawunmi Sogbanmu, University of Lagos: Nigeria
12:45-13:15	30 min	AFRICA talk: AEN members sharing reflections and experiences in their context on the next 10 years of EIDM in Africa
		Mr Luvuyo Jalisa, Department of Water and Sanitation (DWS): South Africa
		Ms Agnes Mutonyi Wasike, Impact and Innovations Development Centre: Uganda
		Ms Sonny Mokganyetje Motlanthe, Center for Learning on Evaluation and Results, Anglophone Africa (CLEAR-AA), Witwatersrand University:
		South Africa
13:15-13:45		LUNCH BREAK
13:45-14:15	30 min	Exhibition: (Structured)
		- On Think Tanks (OTT): United Kingdom
		- Africa Evidence Network (AEN): South Africa
		 African Institute of Monitoring of Development Policy Program & Project: Benin
		Impact and Innovations Development Centre (IIDC): Uganda
14:15-15:30	75 min	Webinar 4: What are the current trends for the African EIDM ecosystem and AEN for the next ten years?
		Chair: Ms Siziwe Ngcwabe, Africa Evidence Network (AEN): South Africa
		Moderator: Dr Carina Van Rooyen, University of Johannesburg: South Africa
		Panellists:
		Mr Kirchuffs Atengble, PACKS-Africa: Ghana
		Prof Ruth Stewart, Africa Centre for Evidence (ACE): South Africa
		Dr Julian Bagyendera, Provide and Equip Ltd: Uganda
15:30-15:40	10 min	Webinar: What are the current trends for the African EIDM ecosystem and AEN for the next ten years?
15:40-15:55	15 min	Celebratory messages from members & Partners (Open to AEN members and partners)
15:55-16:00	5 min	Going forward message: Prof Ruth Stewart, Africa Centre for Evidence (ACE): South Africa
16:00-17:00	60 min	Virtual Happy hour for online networking

DAY 3

Time	Duration	WEDNESDAY: 21 September 2022
		ONLINE EVENT PLATFORM FOR ALL
		Looking back and looking forward (Reflection on EIDM in Africa and the AEN)
08:00-08:30	30 min	 Login Load online profile Orient self on platform use Look at who is here and who you want to connect with Virtual visit to an African bush



08:30-09:30	60 min	Networking Session
09:30-12:30	85 min	Country tours (What the future of EIDM looks like in your country?)
		Facilitator: Dr Carina Van Rooyen, University of Johannesburg: South Africa & Ms Hazel Zaranyika, Africa Evidence Network (AEN): South Africa
		Benin Mr Frejus Thoto, Actions pour l'Environnement et le Développement Durable (ACED): Benin Mr Deo-Gracias Houndolo, West African Capacity Building and Impact Evaluation Program (WACIE): Benin
		Brazil Ms Laura Boeira, Veredas Institute/ The Brazilian Coalition for Evidence: Brazil
		Colombia Prof Daniel Patino, Universidad de Antioquia: Colombia
		Ethiopia Mr Abraha Yosef Gebreyohannes, Ethiopian Public Health Institute (EPHI): Ethiopia Mr Ababulgu Sabit Ababor, Ethiopian Public Health Institute (EPHI): Ethiopia Ms Wolde Firmaye Bogale, Ethiopian Public Health Institute (EPHI): Ethiopia
		Ghana Mr Kirchuffs Atengble, PACKS-Africa: Ghana
		Kenya Mr James Ngumo, Kenya Medical Research Institute (KEMRI): Kenya Ms Diana Warira, Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-PAL): Kenya
		Malawi Ms Velia Manyonga, Parliament of Malawi: Malawi
		South Africa Mr Promise Nduku, South Africa Centre for Evidence NPC (SACE): South Africa Dr Laurenz Mahlanza-Langer, South Africa Centre for Evidence NPC (SACE): South Africa



		Uganda Dr Rhona Mijumbi-Deve, The Centre for Rapid Evidence Synthesis (ACRES): Uganda Mr Edward Kayongo, The Centre for Rapid Evidence Synthesis (ACRES): Uganda
		Mr Ismael Kawooya, The Centre for Rapid Evidence Synthesis (ACRES): Uganda Zimbabwe Mr Ronald Munatsi, Zimbabwe Evidence Informed Policy Network (ZeipNet): Zimbabwe Mr Enock Musungwini, Healthcare Funders of Zimbabwe: Zimbabwe
12:30-13:00	30 min	BREAK
13:30-14:50	110 min	What does the future look like? Facilitators: Dr Carina Van Rooyen, University of Johannesburg: South Africa & Ms Hazel Zaranyika, Africa Evidence Network (AEN): South Africa
14:50-15:00	10 min	BREAK
15:00-15:45	45 min	Wrap up key messages: Dr Carina Van Rooyen, University of Johannesburg: South Africa
15:45-15:55	10 min	Going forward message: Prof Ruth Stewart, Africa Centre for Evidence (ACE): South Africa
15:55-16:00	5 min	Unveiling EVIDENCE 2023: Dr Rhona Mijumbi-Deve, The Centre for Rapid Evidence Synthesis (ACRES): Uganda & Mr Kirchuffs Atengble, PACKS-Africa: Ghana

