

Complex Second Stage Of Labour Management Masterclass

Date: Friday 5 July 2024

Time: 08:45 – 17:30 (registration from 08:30am)

Facilitators: A/Prof. Thangeswaran Rudra, Dr. Senaka Abeysundera, Dr Karen Baker,

Dr. Hasthika Ellepola, Dr Divya Viswanathan + TBC.

Venue: Novotel Sunshine Coast Resort

Cost: \$745 AUD incl. GST

Includes: Morning tea, lunch and afternoon tea

Participants: Limited to 20 participants

Audience:

This workshop is suitable for RANZCOG Fellows, RANZCOG Trainees and

RANZCOG Associates (Procedural/Adv Procedural).

CPD hours: Education Activities: 5.0 hours. Performance Review: 2.5 hours.

Second stage of labour is the most challenging time of birth for babies, mothers and clinicians. This course is designed to evidence-based approach to identify issues, use of diagnostic tools and provide the hands-on approach to clinically manage the complex situations. This is an opportunity to practice including use of rotational and non-rotational instrumental delivery and enhance second stage CS skills. This course is run by experienced clinicians for all level of clinical staff who are involved in intra partum care.

Learning Outcomes include:

- Describe the principles of second stage labour and apply effective risk mitigation strategies.
- Demonstrate techniques for instrumental delivery procedures.
- Recognise when to transition from instrumental delivery to second stage Caesarean section.
- Demonstrate delivery techniques during Caesarean section for the second stage.
- Interpret second stage cardiotocography (CTG) and utilise ultrasound scanning (USS) for decision-making.
- Practice techniques for breech delivery, twin vaginal delivery, and manual rotation manoeuvres.



Timings	Торіс
08:30 - 08:45	Registration and arrival
08.45 – 08:50 <i>5 mins</i>	Introduction A/Prof. Thangeswaran Rudra
08:50 - 09:10 20 mins	Managing Second stage labour and Principles of Instrumental delivery and complications TBC
09:10 – 09:30 20 mins	Trial OR No Trial AND Second stage CS tips and Tricks TBC
09:30 – 10:00 30 mins	Intrapartum ultrasound and management of complex second stage TBC
10:00 – 10:15	Morning Tea
10:15 – 12:05 1 hour 50 mins	Workshop stations rotating every 50 minutes Second stage CS, Forceps, Vacuum, Breech, Manual Rotation, Miscellaneous procedures
12:05 – 12:25 20 mins	CTG Interpretation in second stage A/Prof. Thangeswaran Rudra
12:30 – 13:00	Lunch
13:00 – 13:20 20 mins	Risk Management in Second Stage Labour TBC
13:20 – 15:00 1 hour 40 mins	Workshop stations rotating every 50 minutes Second stage CS, Forceps, Vacuum, Breech, Manual Rotation, Miscellaneous procedures
15:00 – 15:20	Afternoon Tea
15:20 – 17:00 1 hour 40 mins	Workshop stations rotating every 50 minutes Second stage CS, Forceps, Vacuum, Breech, Manual Rotation, Miscellaneous procedures
17:00 – 17:30 30 mins	Feedback and Conclusion