Scientific Program



Saturday 8 June 2019

07.30 – 08.15 (45 min)	Breakfast Session (Lagoon Room 1) Rest and Reflect — How the RANZCOG Train Paula Fernandez, Training Support Unit, RAN	
07.30 – 08.15 (45 min)	Breakfast Session (Lagoon Room 2) <i>Transitioning to Retirement</i> Dr Oscar Hork	y
08.15 – 08.35	Tea/Coffee in Foyer/Trade Exhibition Area	
Session 1	Chair: Dr Will Milford	
08.35 – 08.55 (20 min)	Welcome/Opening Address Convenor – Dr Ben Bopp	
08.55 – 09.20 (25 min)	Keynote Address – Birth economics – Wh pregnancy care models? Professor Steve R	
09.20 – 09.40 (20 min)	The 'how' of induction of labour Associate Professor Michael Beckmann	
09.40 – 10.00 (20 min)	Incorporating preconception carrier screening into your practice – implementation of the revised RANZCOG statement for prenatal screening Dr Di Milnes	
10.00 – 10.10 (10 min)	Green, blue, amber, red — Did it change ir Dr Liam Dunn	ntrapartum and perinatal outcomes?
10.10 – 10.20 (10 min)	Preventing early-onset group B streptococcal infection with a unique modified risk factor screening approach — a ten-year audit of outcomes Dr Mandy Wang	
10.20 – 10.30 (10 min)	Q&A to Speaker Panel	
10.30 – 11.00	Morning Tea	
Session 2	Chair: Associate Professor Greg Jenkins	
11.00 – 11.20 (20 min)	Antenatal corticosteroids in late pregnancy — can we have our cake and eat it too? Dr Glenn Gardener	
11.20 – 11.40 (20 min)	WHA Bundle and the effects of this intervention on third and fourth degree tear rate at Gold Coast University Hospital Dr Bridget Gilsenan and Ms Deborah Cullen	
11.40 – 11.50 (10 min)	Optimising the amount of in-hours deliveries for inductions of labour in a major tertiary obstetric hospital Dr Anna Walch	
11.50 – 12.00 (10 min)	Safe prevention of primary caesarean delivery — could the Sunshine Coast University Hospital do better? Dr Tegan Triggs	
12.00 – 12.15 (15 min) (5 minutes each)	An overview of organisations	RANZCOG Dr Ben Bopp NASOG Dr Gary Swift PVOGS ANZ Ms Brittany Jasper

Saturday 8 June 2019

12.15 – 12.30 (15 min)	Q&A to Speaker Panel
12.30 – 01.30	Lunch
Session 3	Chair: Dr Carol Breeze
01.30 – 01.45 (15 mins)	Credentialing in gynaecology — Safety versus accessibility Associate Professor Christopher Maher
01.45 – 02.05 (20 min)	Stillbirth Senate enquiry and the national action plan Professor Vicki Flenady
02.05 – 02.15 (10 min)	How do the M4 and M6 models perform in an Australian pregnancy of unknown location population? Dr Sara Ooi
02.15 – 02.25 (10 min)	Reference centiles for maternal placental growth factor from a low-risk population beyond 36 weeks — a generalised additive model for location, shape and scale (GAMLSS) approach Dr Liam Dunn
02.25 – 02.45 (20 min)	Stillbirth Investigation — what's new? Dr Glenn Gardener
02.45 – 03.00 (15 min)	Q&A to Speaker Panel
03.00 - 03.30	Afternoon Tea
Session 4	Chair: Dr Miguel Marquez
03.30 – 03.50 (20 min)	Understanding the big picture of pelvic pain, and how to manage it Dr Susan Evans
03.50 – 4.00 (10 min)	Outcomes and caesarean section rates after induction of labour for reduced fetal movements Dr Thomas Carins
04.00 – 04.10 (10 min)	The transvaginal ultrasound simulation training (TRUSST) program for obstetric registrars Dr Sally Byford
04.10 – 04.30 (20 min)	Sildenafil citrate research in obstetrics Professor Sailesh Kumar
04.30 – 4.45 (15 min)	Provincial Fellows practice visits Associate Professor Ian Pettigrew
04.45 – 05.00 (15 min)	Q&A to Speaker Panel
06.30 for 07.00	Saturday Night Meeting Dinner – including Awards Presentations

Sunday 9 June 2019

07.45 – 08.30 (45 min)	Breakfast Session (Lagoon Room) Consent — Meeting Patient Needs, Priorities and Expectations by Justine Beirne, AVANT
08.30 - 09.00	Tea/Coffee in Foyer/Trade Exhibition Area
Session 5	Chair: Dr Laurel Bennett
09.00 – 09.05 (5 min)	Welcome Convenor – Dr Ben Bopp
09.05 – 09.25 (20 min)	RANZCOG CEO's Address & Open Forum RANZCOG CEO, Ms Vase Jovanoska
09.25 – 09.40 (15 min)	Gestational trophoblastic disease Dr David Baartz
09.40 – 10.00 (20 min)	An update on mesh in Australia Professor Judith Goh
10.00 – 10.15 (15 min)	Provincial Fellows Matters Dr Jared Watts — Deputy Chair, Provincial Fellows Committee
10.15 – 10.30 (15 min)	Q&A to Speaker Panel
10.30 – 11.00	Morning Tea
10.30 - 11.00 Session 6	Morning Tea Chair: Dr Ben Bopp
Session 6 11.00 – 11.20	Chair: Dr Ben Bopp 'So you think you're training your registrars?' — better ways for learning in O&G
Session 6 11.00 - 11.20 (20 min) 11.20 - 11.40	Chair: Dr Ben Bopp 'So you think you're training your registrars?' — better ways for learning in O&G training Dr Belinda Lowe Non-invasive prenatal testing (NIPT) in context of the RANZCOG Statement on
Session 6 11.00 - 11.20 (20 min) 11.20 - 11.40 (20 min) 11.40 - 11.55	Chair: Dr Ben Bopp 'So you think you're training your registrars?' — better ways for learning in O&G training Dr Belinda Lowe Non-invasive prenatal testing (NIPT) in context of the RANZCOG Statement on Prenatal Screening and Diagnostic Testing Dr James Harraway Caesarean scar pregnancy: Quick overview of management options and intravenous methotrexate infusion therapy at the Royal Brisbane and Women's Hospital
Session 6 11.00 - 11.20 (20 min) 11.20 - 11.40 (20 min) 11.40 - 11.55 (15 min) 11.55 - 12.15	Chair: Dr Ben Bopp 'So you think you're training your registrars?' — better ways for learning in O&G training Dr Belinda Lowe Non-invasive prenatal testing (NIPT) in context of the RANZCOG Statement on Prenatal Screening and Diagnostic Testing Dr James Harraway Caesarean scar pregnancy: Quick overview of management options and intravenous methotrexate infusion therapy at the Royal Brisbane and Women's Hospital Dr Keisuke Tanaka Pelvic floor trauma
Session 6 11.00 - 11.20 (20 min) 11.20 - 11.40 (20 min) 11.40 - 11.55 (15 min) 11.55 - 12.15 (20 min) 12.15 - 12.25	Chair: Dr Ben Bopp 'So you think you're training your registrars?' — better ways for learning in O&G training Dr Belinda Lowe Non-invasive prenatal testing (NIPT) in context of the RANZCOG Statement on Prenatal Screening and Diagnostic Testing Dr James Harraway Caesarean scar pregnancy: Quick overview of management options and intravenous methotrexate infusion therapy at the Royal Brisbane and Women's Hospital Dr Keisuke Tanaka Pelvic floor trauma Associate Professor Clara Shek