ANZLAA AREA Program 2023

Activity	Details	Activity Leader	Time Slot
Set up	Tables set up night prior Name tags/ AREA Banners set up Hands on activities set up- separate tables rear of room	Alison Richards	30 mins- Monday
Tour Guide Brief Info Case study	Tour Guide Arrivals Pick up Tour Guide packs Tour guides sit at assigned animal themed table Explanation of materials/ program Tour Guides trained on case study Electronic equipment set up	Alison Richards	8.45-9.15 30 mins
	Short break		15 mins
Student/ Teacher arrival	Student/ teachers arriving by bus entry to Pullman Albert Park Distribution of name tags Escorted to designated room in conference 5 tables of 6 students each (or) 6 tables of 5 students each Each table has 2 volunteers (Volunteers depending)	Emily Lamb Alison Richards Cassandra Bush Olivia Cameron	9.30-9.45 15 mins +/-

	MORNING SESSION		
Powerpoint commences Slides 1-2 Slides 3-11	Welcome and introduction of volunteers to students Overview of activities Housekeeping Acknowledgement of country Acknowledgement to animals in research Introduce what is AREA, ANZLAA Box Hill Tafe What is animal research How animal ethics committees work		9.45-9.50 5 mins 9.50-10.05 15 mins
Animals in research	Introduction to biomedical research Video of animal study to pharmacy shelf		3 mins
Slides 12-15	Students participate in Case study where they are the ethics committee Each student handed a card to represent category member for the committee We sit with the students to get the discussion started We can move around room to help	Alison Naomi Ashley Veronika Josh Emily Ellie? Shelby?	10.07-10.27am 20 mins
Slide 15	1 student selected to represent their group to discuss their case study outcome	As a group	10.27-10.37 10 mins
Cute videos Slide 16	Two Videos such as rat tickling & cardiac muscle use	Alison	10.37-10.45 3 mins

	Morning break for everyone Set at same time as conference delegates Students to return to room	All	10.45-11.15 30 mins
	LATE MORNING SESSION		
	Facility tour videos Presesnter(s) talking through videos		15 mins +/-
Career Slide 18-19	Careers in Laboratory Animal Science / biomedical research	Alison/ alternative	11.15-11.25 10 mins total
Slide 20	Volunteers/ teachers sharing their career path journey Q & A	2- 3 min each Emily Olivia Alison	11.25-11.35am Total 10 mins +/-
Slide 21	Tributes to animals		2 mins
Hands on activities/ crafts Slide 22	Playdough- creating animals Making environmental enrichment for rats/ cats/ pet at home	Alison	11.50-12.25 midday 35 mins
Lunch Slide 23	Lunch Break Set at same time as conference delegates Students to return to room	All	12.25-1.25 pm 30 mins

AFTERNOON SESSION		
Students remain with table group- labelled by animalnameTote bags handed outFinal Trade participating to be confirmedEach group visits the allocated trade with mapEach group commences at different trade- on map	Volunteers and teachers	1.25-2.00pm
Students return to Room	Volunteers and teachers escort students back to room	2.00pm
Toilet stopStudent surveys handed outStudents and teachers leave Pullman	All of us to hand out to students	2.00-2.15pm 15 mins 2.15pm
	Students remain with table group- labelled by animal name Tote bags handed out Final Trade participating to be confirmed Each group visits the allocated trade with map Each group commences at different trade- on map Students return to Room Toilet stop Student surveys handed out	Students remain with table group- labelled by animal nameVolunteers and teachersTote bags handed out Final Trade participating to be confirmed Each group visits the allocated trade with map Each group commences at different trade- on mapVolunteers and teachers escort students return to RoomStudents return to RoomVolunteers and teachers escort students back to roomToilet stop Student surveys handed outAll of us to hand out to students